top of page

Entorn

EL MONTNEGRE I CORREDOR

Com el seu nom ens indica, El Parc del Montnegre i Corredor està integrat per dos conjunts muntanyosos, els quals s’aixequen entre el mar i la plana del Vallès. Al nord de la serralada litoral hi ha situat el Montnegre, entorn proper a la nostra vila, Pineda de mar.

  La Vall de la Riera de Pineda  

La Vall de la Riera de Pineda reposa entre turons: al nord-est es troba la serra de la Guàrdia i el sur-oest el turó de Montpalau. Aquest serà el nostre pati de casa: en aquesta zona hi ha un munt d’itineraris de muntanya que es podran aprofitar per dur a terme la nostra activitat física.

Els punts més destacats per on es guiaran les nostres rutes són:

 

  • Camí de sota guàrdia: S’inicia a la Rasa Vella (Escola Mediterrània) i finalitza a la Font del Ferro. Es tracta d’un petit i bonic corriol envoltat de pinedes i un sotabosc ric en galzerans, ginesta i ginestell.

  • Serra de Gràcia i Guàrdia: L’ermita de Gràcia es troba arran de la NII, es puja per darrera el restaurant Purabrasa. Aquesta carena serà la que ens durà al capdamunt de la serra de la Guàrdia passant per sota un bosc anomenat Els Pins del Poeta. Des de sobre la Guàrdia es pot guaitar molt bé tot el paisatge típic de la Vall de la riera de Pineda així com, enfront mateix d’aquesta, el turó emblemàtic de la nostre vila, el Montpalau.

  • Font del Ferro: Aquesta font va ser recuperada gràcies a la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda, així com també de l’Agrupament Escolta i Guia Montpalau. Es tracta d’un punt d’unió de diferents possibilitats de ruta per la zona. És un bon lloc on ens podrem refrescar o agafar aigua desprès d’una bona caminada o pedalada. Arran mateix de riera s’hi troba senyalitzada una part de l’aqüeducte romà de la vall.

  • Sant Pere de Riu: És l’antiga església de la Vall del Riu, poble que existia abans que es formés Pineda. Allà s’hi troba una altre font d’aigua potable, un mirador i un pati de pedra.

  • Turó de Montpalau: És el turó emblemàtic de la nostra vila. S’hi pot accedir per diferents itineraris: per la pista que puja des de l’ermita de Sant Rafel, per la que puja des del forn de Calç i bé, per la pista que arriba des de Can Carreras. També s’hi pot arribar per diferents camins i corriols senyalitzats gran part d’ells per l’escola l’Horitzó o bé per l’Agrupament Escolta i Guia Montpalau. Dalt del Turó del Montpalau es pot divisar tot Pineda, també Calella i les fronteres naturals de la Vall: l’ermita de gràcia ( Serra de Guàrdia) i el far de Calella.

  • Molí de Can Marquès: Va ser restaurat per la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda. És un lloc de pas que vincula el Turó amb la Font del Ferro, també punt de referència en cas d’accident on hi arriben els cotxes.

  • Font de Sant Jaume: Actualment no raja aigua. És on s’hi troba l’antiga ermita de Sant Jaume i s’hi pot accedir des del centre de l’Horitzó, per la riera de Pineda així com també des de l’ Institut Coromines.

RIERA.png

  Cal Capità, Sot de Sant Andreu i Sot del Salt  

Seguint la carretera que és paral.lela a la riera de Pineda arribes a una bifurcació. Si et dirigeixes a mà esquerra, aviat s’arriba a un pla ( parking) que s’anomena Cal Capità. Des d’allà es pot pujar al pla de Sant Andreu, on actualment els Escoltes de l’AEIG Montnegre estan restaurant l’ermita, o bé, pots seguir un estret corriol que travessa la riera i et porta fins el Salt d’aigua que, quan plou, raja amb força. També amagada en un petit sender, s’hi troba la Cova de l’Aram, una petita excavació que es va fer durant els anys d’abans de la guerra per extreure els minerals amb els quals fabricaven l’Aram, també va ser l’amagatall d’alguns maquis durant l’època franquista i el refugi de molts bosquerols i carboners que treballaven a bosc. Aquesta cova no és perillosa, és pot visitar i es troba localitzada al Sot de l’Aram.

SALT DE L'AIGUA.png

  Ermita de l’Erola i Hortsavinyà  


Amb BTT es pot arribar per pista fins al poble d’Hortsavinyà.

Hortsavinyà és un poble de muntanya que es troba situat al bell mig del Montnegre. Les masies estan separades per boscos d’alzinars i en ell s’hi troba l’esglèsia de Sant Llop, l’ermita de l’Erola i l’escola d’Hortsavinyà.

També Can Claric, una antiga masia de pagès on molt sovint hi anem a fer excursions i veure el ramat de cabres de Rasquera.
 

HORTSAVINYA.png
bottom of page